Διημερίδα "Δικτυωμένο Μουσείο" & Εκπαιδευτικό Eργαστήριο του Προγράμματος PATCH

Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωση & ενημέρωσης του επιστημονικού προσωπικού του το Εργαστήριο "Αέναον" συμμετείχε στην διημερίδα «Δικτυωμένο Μουσείο: Νέα Μέσα και Καινοτόμες Ιδέες για τη Διεύρυνση Κοινού σε Μουσεία και Πολιτιστικούς Φορείς» στο Μουσείο Μπενάκη και στο εκπαιδευτικό εργαστήριο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Προγράμματος PATCH στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

 

«Δικτυωμένο Μουσείο»

Η διημερίδα «Δικτυωμένο Μουσείο: Νέα Μέσα και Καινοτόμες Ιδέες για τη Διεύρυνση Κοινού σε Μουσεία και Πολιτιστικούς Φορείς» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου. Την επιστημονική συνάντηση διοργάνωσαν το Μουσείο Μπενάκη και η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στο πλαίσιο του προγράμματος CULTURAL ENVOY, το οποίο αφορά στη σύνδεση των πολιτιστικών οργανισμών με καινούργιες κατηγορίες κοινού (διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνότητες, διαφορετικές ηλικίες ή κοινότητες, κ.ά.) μέσα από τη χρήση καινοτόμων προϊόντων που θα εξυπηρετήσουν την επικοινωνιακή στρατηγική τους.

Βασική επιδίωξη της επιστημονικής αυτής συνάντησης ήταν η δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε δύο κρίσιμους τομείς ενδιαφέροντος της μουσειακής κοινότητας: τον σχεδιασμό και την παραγωγή ερμηνευτικών τεχνολογιών και την ανάπτυξη στρατηγικών για την προσέγγιση διευρυμένων ή διαφορετικών κατηγοριών κοινού.

 

 

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Προγράμματος PATCH

Ο Δήμος Ηρακλείου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PATCH “Prevention, Analysis and Tools for Cultural Heritage”, υλοποίησαν στις 3, 6 & 7 Οκτωβρίου εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Εφαρμογή Ορθών Πρακτικών και Κανόνων προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περίπτωση σεισμικού κινδύνου».

Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και το οποίο αφορά στην παραγωγή καινοτόμων μεθοδολογιών και δράσεων για την προστασία και συντήρηση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση μεγάλου σεισμικού φαινομένου.

Οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού εργαστηρίου ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά και αποτελέσματα του προγράμματος PATCH, έλαβαν θεωρητική ενημέρωση και κατάρτιση σχετικά με τα Πρωτόκολλα και της Διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζονται ανά περίπτωση και εφήρμοσαν στην πράξη, χρησιμοποιώντας το υλικό Επιμόρφωσης και Επίδειξης (Training Pack) στο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αλλά και στο χώρο της Αγίας Τριάδας, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που αφορούν σε μουσειακά εκθέματα και διατηρητέες αρχιτεκτονικές μονάδες, αντίστοιχα.